16 Eylül 2011 Cuma

Yalnız Şarkılar


Hastalık nedeniyle arşivden aparttım. Hem de Nick Hornby olur blog'umda. Fena mı olur?

Her kitabıyla gönlümüzü bir kez daha fetheden İngiliz yazar Nick Hornby’nin 2003 yılında yayınlanan kitabı ’31 Şarkı’ yıllardır sabırla bekleyenler için nihayet Türkçe’de. ’31 Şarkı’ Nick Hornby okurları tarafından gizli bir anlaşmasıyla çok muzip sulara kaçmadan yalnızlık şarkıları olarak özümsendi bile.

Nick Hornby ile tanışma!

Hayatımın yazarı Nick Hornby ile tanışmam İstanbul Film Festivali’nde izlediğim ve en çok senaristini merak ettiğim High Fidelity ‘Sensiz Olmaz’ sayesinde oldu. Hayatımın yazarı diyorum çünkü High Fidelity’den bu yana Nick Hornby’nin tüm kitaplarını, makalelerini, dahil olduğu karma kitapları okudum. Sinemaya uyarlanan tüm filmleri izledim. Bir gün tanışma hayaliyle cümleler hazırladım. Hornby’nin geç de olsa bizde de yayınlanan kitabı 31 Şarkı’nın Türkçe’de yayınlandığını duyduğum gün akşam olmak bilmedi. Ofisten çıkıp kitaba kavuştuğumda ise her zamanki gibi bitmesin diye yavaş ve dikkatlice okumaya koyuldum. Her güzel şey gibi 31 Şarkı’da çabuk bitti. Geriye kitabı okurken aldığım notları paylaşmak kaldı.

Cenazenizde hangi şarkı çalsın?

31 Şarkı, iyi bir yazar olduğu kadar iyi bir müzik dinleyicisi de olan Nick Horby’nin bugüne kadar hayatında bir şeyler ifade eden, bazen aynı duyguları hissettirdiği, aynı temel özellikleri taşıdığı için aynı başlık altında yazdığı 31 Şarkı’nın kısa öykülerinden oluşuyor. Bu öykülerde şarkılar fonda çalarken Nick Hornby, ilk cinsel deneyiminde kafasının içinde çalan şarkıdan, cenazesinde çalınmasını istediği şarkıya, sinemaya uyarlanan ‘Bir Erkek Hakkında’nın soundtrack’inde yer alan şarkılardan, hiç beklemediği anlarda ona büyülü atmosferler sunan şarkılara kadar müzikal arşivinden özenle seçtiği çok güzel şarkıları çok güzel satırlarla anlatıyor. Kitaptaki şarkıların listesine iki paragraf sonra ulaşabilirsiniz. Benim tavsiyem tıpkı benim yaptığım gibi bir yandan şarkıları dinleyip bir yandan da öykülerini okumanız. Dünyanın en iyi insanı olmaya aday Nick Hornby bu noktada da devreye girip kitapta yer alan şarkıların hangi albümlerde yer aldığı içeren bir ‘diskografi’ ile 31 Şarkı’yı bitiriyor. Kitap bittiğinde üzülmeyin çünkü şarkılar kafanızın içinde çalmaya devam ediyor.

Hornby ve müzik…

Hornby'nin hayatında ve eserlerinde geniş yer bulan müziğin önemi, yazarın Dave ve Serge Bielanko tarafından kurulan Marah isimli rock grubu ile yaptığı uzun soluklu ve başarılı çalışmalardan da görülebilir. Hatta Hornby grupla birlikte Amerika ve Avrupa turnesine çıkmış, sahneye çıkıp şahsi müzik geçmişinde onun için önemli anları ve yorumcuları anlattığı denemeleri okumuştur. Yazarın Bob Marley, Rory Gallagher ve The Clash gibi sanatçılar hakkında yazdığı denemelerin ardından grup bu sanatçıların bir şarkısıyla konsere devam eder. Hornby ve ufak ama yadsınamayacak hayran kitlesi arasında Stephen King ve Bruce Sprinsteen gibi isimleri barındıran Marah bu projeyi uzun süre yürütmüş ve sonunda tüm denemeleri ve şarkıları içeren bir gösteri hazırlamıştır. Hornby'nin okuduğu son deneme Marah hakkındadır ve bu denemeden itibaren grup kendi şarkılarıyla devam eder.

A Long Way Down (Düşerken) karakterlerinden JJ, kariyeri yolunda gitmediği için Londra'da pizza servisi yapmakta ve 1999'un son gününde intihar etmeyi planlamaktadır. Karakterin Serge Bielanko'nun Londra deneyimleri esas alınarak yazıldığı düşünülmektedir.

31 Şarkı’ya dair mühim notlar!

- 31 Şarkı’nın 18’nin yer aldığı kitapl aynı adı taşıyan albüm 2004 yılında Sony Music tarafından yayınlanmıştı. Israrla arayanlar bu albümü mutlaka bulurlar.

- 31 Şarkı ülkemizde geçtiğimiz Ağustos ayında Sel Yayıncılık tarafından yayınlandı.

- 31 Şarkı farklı ülkelerde farklı kapaklarla yayınlandı. Foto Galeri’de görülebilir.

31 Şarkı’nın sıralı tam listesi:

1. your love is the place where i come from - teenage fanclub
2.
thunder road - bruce springsteen

3. I’m like a bird - nelly furtado

4. heartbreaker – led zeppelin
5. one man guy - rufus wainwright

6. samba pa ti – santana
7. mama you been on my mind - rod stewart

8. can you please crawl out your window - bob dylan

9. rain – the beatles

10. you had time - ani difranco
11. I’ve Had it – aimee mann

12. born for me - paul westerberg

13. frankie teardrop - suicide

14. ain’t that enough – teenage fanclub

15. first i look at the purse – the j. Geils band

16. smoke - ben folds five
17. a minor incident - badly drawn boy
18. Glorybound - the bible

19. caravan – van morrison

20. so I’lI run – butch hancock & marce lacouture
21. puff the magic dragon - gregory isaacs

22. reasons to be cheerful, pt3 - ian dury and the blockheads
23. the calvary cross - richard & linda thompson
24.
late for the sky - jackson browne
25. hey self defeater - mark mulcahy
26. needle in a haystack - the velvelettes
27.
let's straighten it out - o.v. wright

28. röyksopp’s night out – röyksopp
29. frontier psychiatrist - the avalanches

30. no fun / push it - soulwax
31.
pissing in a river – the patti smith group

Nick Hornby’nin Türkçe’de yayınlanan kitapları:

Ölümüne Sadakat, Mayıs 2005

Bir Erkek Hakkında, Haziran 2005

İyi de Nasıl?, Ekim 2005

Hece Cümbüşü, Aralık 2005

Düşerken, Mayıs 2006

Melekle Sohbet, Temmuz 2006

Futbol Ateşi, Eylül 2006

Çat, Kasım 2007

Shakespeare Para İçin Yazdı, Eylül 2009

31 Şarkı, Ağustos 2010

Hiç yorum yok: